14 april 2018 thematocht “Huttenkloas”

De toertocht van 14 april a.s. van ligfietsclub Mooi Twente staat in het teken van zware criminaliteit in de achttiende eeuw in de Hof van Twente.  Wil je meerijden? Meld je dan aan op de site van Ligfiets.net

Klaas Annink (Bentelo, 18 juni 1710 – Oldenzaal, 13 september 1775) was een berucht misdadiger die vele overvallen en moorden op zijn geweten heeft. Het merendeel daarvan pleegde hij in zijn tijd in Hengevelde en is ‘onder de radar’ gebleven. De opsporing van boeven en moordenaars stond in die dagen nog in de kinderschoenen. Vaak wisten mensen alleen dat iemand was verdwenen, maar gewoonweg niet dat hij of zij was vermoord.

In de achttiende eeuw waren armoede en ziekten de grote plaaggeesten van het platteland. Klaas groeide op op de Benteler Haar, een stuk grond dat door de hereboeren in Bentelo ter beschikking was gesteld voor de armlastingen. Op de Haar schoolden de aller armsten samen in zelfgebouwde hutten en keten van stro en hout. Voor inkomsten waren zij afhankelijk van arbeid die zij voor de boeren in de omgeving konden verrichten, maar vaak was er helemaal niets. Diefstal en roof waren dan de enige bronnen van inkomsten.

Onze “Huttenkloas-toertocht” vertrekt bij de kerk in Bornerbroek. Langs Azelo rijden we via het landgoed Twickel naar Delden, waar Klaas op 19 juni 1710 in de Blasiuskerk werd gedoopt. Daarna gaat het verder richting Beckum en Hengevelde door bosrijk gebied dat het gruwelijke werkterrein werd van Huttenkloas. In Hengevelde leefde Klaas, samen met zijn vrouw Aarne en zijn zonen Jannes en Gerrit. We rijden langs het erf waar zij woonden en waar eind mei 1775 de boevenwagen Klaas en Aarne ophaalde om vervolgens in Delden te worden verhoord en in september daarna in Oldenzaal te worden berecht en gedood voor de beroving en moord op Wilhelm Stindt, een jonge handelsreiziger uit Werlte in Duitsland.

Onze stop voor koffie met gebak is bij het bekende hotel Hof van Twente op enkele honderden meters van “het erf”.

Via Kerspel Goor en Wiene vervolgen we onze tocht naar het eindpunt in Bornerbroek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s