Foi, foi, foi, wat wèèèit ….

Vijfendertig kilometer per uur, …. dat was niet de gemiddelde snelheid van de toertocht van vandaag, zaterdag 9 februari, maar de voorspelde windsnelheid in Twente, met uitschieters van maar liefst 72 km/h. Wijlen mijn moeder zei bij dit weer, zo herinner ik me,  dan steevast: Foi, foi, foi, wat wèèèit ….

weerbericht.jpg

Via de site van ligfiets.net hadden zich 4 deelnemers aangemeld, ten dele onder voorbehoud van goed weer. “Ma’s kiek’n wat der keump” (vert: eerst maar eens zien wie er komen), was het idee, maar ook “weer of geen weer, we gaan weer”.

Toen ik gelijktijdig met Mooi Geel  bij het startpunt aankwam, stond het er al vol met Velomobielen en zelfs een tweewieler ligfiets (dat is zo’n apparaat voor winterharde die-hards, waar geen cabine omheen zit; om die fiets wel te verstaan).

Niet vier, maar liefst ZEVEN deelnemers wisten niet van wijken, voor de harde wind. De heren (dames waren er dit keer weer niet bij) waren voor een deel van verre gekomen. Nijmegen en Dieren waren de uitschieters. De overigen kwamen uit Twente en het aangrenzende deel van het graafschap Gelre. De allergrootste verrassing was echter de open ligger die al de hele winter niet van opgeven weet en ook nu weer niet verstek liet gaan, Evert-Jan. Na “geneugelijk” een kopje koffie bij hotel Hof van Twente te hebben gedronken, voer de tocht ons, via Beckum, de buitenwijken van Boekelo en Usselo, via de Enschedese “goudkust” richting de Duitse grens en Alstätte. Daar, na dik 30 kilometer was de pauze ingelast, bij Landgasthof Haarmühle.

Schermafbeelding 2019-02-11 om 14.06.46.jpg

De winterdag, als het buiten koud is,  is het er “gemütlich und heiß”

IMG_3105.jpg

de zomerdag is er volop verkoeling op het grote buitenterras, alias Biergarten. Maar ook nu, rond het middaguur op zaterdag zaten de vele gasten van dit etablissement al achter de goudbruine versnaperingen met witte schuimrand.

De große Auswahl in de menukaart zorgde ervoor dat we ruim de tijd namen en alvast besloten om later in het jaar, na de zomer opnieuw “internationaal te gaan”. We filosofeerden over meerdaagse tochten naar de Noordkaap en mogelijke tochten samen met Deutsche Freunde mit ein Liegerad, die ook niet vies zijn van een ritje met pauze.

Met de wind in de rug en gesterkt, door de Duitse lekkernijen vervolgden we de tocht langs de veengebieden van Buurse en Haaksbergen en terug naar het startpunt. Na een afzakkertje aan het eindpunt, keerde eenieder huiswaarts, met de wetenschap dat bij Mooi Twente, “internationaal” een traditie gaat worden.

 

De volgende Mooi Twente toertocht staat gepland op zaterdag 9 maart (10:00 uur)  a.s. opnieuw vanaf Hotel Hof van Twente.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s