Waar zijn we aan begonnen ….. ? Mooi Twente tourtocht 5, een evaluatie.

In mijn werkzaam leven was ik als zelfstandig ondernemer jarenlang actief in de ‘snelle wereld’ van elektronica en software (Electronic Design Automation voor de ingewijden) en mijn activiteiten bestonden uit het plannen, het bedrijf dagelijks runnen (zeg “hard werken”), het land door racen in de auto en de wereld over vliegen en natuurlijk orders scoren. Plannen betekende, in een soort “helicopterview” proberen te zien wat je moest doen om maar te blijven groeien in omzet, aantal orders, winst, klanten, medewerkers, etc.. Samen met een compagnon begon ik in 1988 in een kantoorkamertje en we bouwden het uit tot een, in onze ogen, ongelooflijk bedrijf van zestig mensen in 2003, met kantoren in Europa en de USA. We waren “hofleverancier” bij grote bedrijven als ASML, Philips, Agfa Gevaert, Océ, TNO etc..

Microsoft Excel was het favoriete tool om de reeds ingezette groei naar de toekomst door te trekken en te kunnen zien wat ons te wachten stond en ….. “believe it or not” … heel vaak kwam de planning uit of was het resultaat nog beter.
Je afkomst moet je niet verloochenen, dus na vijf ritten Mooi Twente maak ik de balans op en plan hier ook onze “Mooi Twente business case”.

Toen Bert (Hardeman) en ik op 10 februari j.l. bijeen zaten in Enter om te spreken over het opzetten van een ligfietsclub, spraken we af dat de tochten op elke tweede zaterdag van de maand “altijd” zouden doorgaan, zelfs als we alleen of met z’n tweeën zouden rijden. Nu na vijf tochten is het resultaat als volgt.

In onze eerste vier ritten was het gemiddeld aantal deelnemers zes en “blijkbaar hebben we plotseling het juiste model gevonden”, want op 14 juli vertrokken we met maar liefst 17 rijders vanuit Markelo voor de vijfde Mooi Twente toertocht. Van heinde en verre waren ze gekomen, uit Zutphen e.o., uit Nijmegen en zelfs uit Limburg en aangrenzende streken in Duitsland.

DSC_1312.jpg
Ligfietsers zijn net katten, ze zijn niet alle 17 in een plaatje te vangen…

Dit soort ontwikkelingen geeft de “start-up” moed en dus maar snel even terug naar de planning:

Gemiddeld aantal deelnemers in de eerste vier ritten was dus 6.
We groeiden in rit no 5 van 6 liggers naar 17 en dat is een plus van 183%!

Natuurlijk gaan we zo door, hetgeen betekent dat we deze groei vasthouden en daarmee in de tiende rit uit zullen komen op tenminste 48 rijders, in de vijftiende op 136 en in de vijftiende rit op 384 ligfietsers. In Microsoft Excel ziet er dat zo uit ..

Schermafbeelding 2018-07-17 om 15.31.36.png

Kortom volgens “onze planning” gaan we binnen de kortste keren de jaarlijkse oliebollentocht, in december dit jaar te houden in Midden Limburg,  dus fluitend voorbij.
Holy shit!
Maar dan hebben we een ouderwetse bruiloftszaal nodig voor onze koffie met appeltaart.

Dat wordt dan dus een groot probleem…

  • Waar kunnen we dat soort locaties nog vinden, nu meer en meer zalen voor bruiloften en “noa groves” worden gesloten omdat er niet genoeg feesten en begrafenissen meer massaal worden gevierd?
  • Welke rustige Twentse wegen kunnen we dan nog rijden, zonder files en opstoppingen te veroorzaken en ons de woede van de gefrustreerde Tukkerse automobilist op de hals halen?
  • Hoe komen we überhaupt van start naar finish want elke vijf minuten zal er wel iemand lek rijden of moeten plassen onderweg  …… en natuurlijk wachten we op elkaar.

Ooooh, Mooi Twente, waar zijn we aan begonnen?

Gelukkig! Dit is allemaal maar flauwekul natuurlijk. Mede door die vroegere business ervaring en de jaren levenservaring daarna, weet ik (en iedereen met mij) dat groei in aantallen, winst, omzet enzovoort niet zal leiden tot echt succes.  Meer dan ooit tevoren weten we, dat ook op wereldniveau de groei niet door kan gaan en zelfs erg schadelijk blijkt te zijn, hoewel de meeste mensen hun ogen er liever voor sluiten.

We gaan hier niet de wereldproblemen oplossen maar ik maak toch graag de balans op voor Mooi Twente na 5 ritten en kijk een beetje vooruit.

Gelukkig kan ik zeggen dat we heel tevreden zijn met onze “groei”. Die groei bestaat eruit dat Bert en ik niet met z’n tweeën rond fietsen in het mooie Twente, maar dat er mensen met ons mee gaan en dat we daar samen heel veel plezier aan beleven. Ligfietsers van omliggende clubs komen bij ons en wij rijden vaak daar. We kunnen zelfs zeggen dat anderen zich bij ons hebben aangesloten en mee genieten van het mooie Twentse landschap.

Ligfietsen is een vorm van gezonde ontspanning voor lichaam en geest. We spannen ons lichamelijk in om vooruit te komen en ontspannen ondertussen geestelijk, heerlijk toerend door de mooie omgeving.

Net als bij andere vormen van vervoer is het mogelijk om met de ligfiets grote afstanden af te leggen in relatief korte tijd. Maar anders dan de meeste andere vormen van vervoer, maken we geen lawaai, verbranden we geen fossiele brandstoffen en stinken we niet (of nauwelijks ;-).
Ik heb gemerkt dat ligfietsers zeer betrokken zijn bij het wel en wee van onze aardkloot en bij die van medemensen. Het samenzijn met die mensen maakt ligfietsen voor mij zo fantastisch.

Voor de komende 5 ritten zijn we van plan door te gaan met genieten, samen met anderen. Ook willen we graag het (lig)fietsen verder uitdragen en promoten. Laten we eerlijk zijn: waarom zouden mensen autorijden als het ook (lig)fietsend kan. Gezonder voor jezelf, goedkoper want je tankt minder en hoeft minder vaak naar de sportschool, veel fijner en beter voor onze wereld. Het goede voorbeeld geven door zelf te fietsen doet meer, dan een mooi verhaal.

Daarom nodigen we graag mensen uit om mee te doen. Heb je een ligfiets, rij dan met ons mee op elke tweede zaterdag van de maand. Deelname is gratis. We stoppen onderweg voor koffie met wat lekkers (en dat betaalt iedereen zelf). Onze volgende tocht is op zaterdag 11 augustus a.s.. Meer informatie vind je op onze site, zodra deze beschikbaar is.

Heb je geen ligfiets? Lees je dan eens in in de materie, kijk eens op de website van Ligfiets.net , bezoek een ligfiets-winkel en maak een proefrit, praat eens met een ligfietser en ik weet haast zeker, dat hij of zij net zo enthousiast zal zijn als wij.

Welkom bij Ligfietsclub Mooi Twente.

Nou en wat betreft onze toertocht van zaterdag 14 juli jl., daarover is al het nodige geschreven en Marc van Waardenburg heeft er zelfs een fraaie helicopterview van gemaakt. Erover schrijven, dat ga ik niet opnieuw doen, maar ik verwijs je graag naar de blogs van:

Chris Trines

en

Paul van Roekel

en

Roef Veerman

en last but not least ………. Wim Huisman

Hier nog wat foto’s

DSC_1281 (1).jpg

DSC_1292.jpg

DSC_1289.jpg

DSC_1303.jpg
   
DSC_1297.jpg
vertrek van de helikopter piloot

en een video van onze tocht en die wil ik graag met je delen, met dank aan Anne en Anne-Floor voor het mooie camerawerk.

 

Video Anne-Floor, foto’s Anne-Tuinte

 

 

 

 

4 gedachten over “Waar zijn we aan begonnen ….. ? Mooi Twente tourtocht 5, een evaluatie.”

    1. Beste Wim, bedankt voor je altijd weer vrolijke bijdrage, alle reden dus om je uit te nodigen om vaker op zaterdag af te zien van tuinieren en in te stappen in die prachtige DF, richting het oosten. Welkom in Twente

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s