“Huttenkloastocht”, de rillingen liepen ons over de rug….

Binnen de Mooi Twente ligfietsgroep was er al veel over gesproken en sommigen konden haast niet wachten tot het eindelijk zover was en hadden hun fiets uitgedost met passende versiering.

IMG_0581Anderen bleven van angst juist weg, omdat ze de eeuwige rust van Klaas liever niet wilden verstoren, zelfs na ruim 240 jaar. Uiteindelijk waren er slechts vijf mannen die het aandurfden de tocht vanuit Bornerbroek te ondernemen. Het is ook niet niets om je met je kostbare en kwetsbare ligfiets en je nog veel kostbaarder lijf te begeven in het (gewezen) domein van Huttenkloas. Klaas Annink was in de achttiende eeuw (en volgens sommigen is hij nog steeds) onbetwist één van Twente’s grootste bandieten en moordenaars. Maar in de huidige tijd doen mensen nog steeds hun uiterste best om hem naar de kroon te steken.

Oude verhalen, zeker als ze gruwelijke misdaad betreffen hebben een magische aantrekkingskracht op mensen, maar schrikken, al dan niet terecht, ook af. Dit blijkt maar weer eens uit dit verhaal van Marcel Tettero in TC Tubantia in 2008. Klaas werd voor zijn misdaden in 1775 in Oldenzaal door radbraken om het leven gebracht, maar helemaal gerust kun je dus niet zijn dat zijn kwade en magische krachten volledig zijn uitgespeeld. Juist ook daarom heeft Mooi Twente speciaal voor deze tocht een professional ingehuurd om vanuit de lucht alles nauwgezet vast te leggen, om bij eventuele calamiteiten onvoorwaardelijk bewijs in handen te hebben tegen de mogelijke dader.

En heel eerlijk, onderweg liepen de rillingen ons over de rug. Gelukkig was dit niet vanwege activiteiten van Huttenkloas, maar wel door de straffe wind bij een temperatuur van amper 11ºC. De tocht bracht ons vanaf Bornerbroek, langs Azelo en door de bossen van Twickel naar het kasteel van het landgoed. Daar was even tijd voor een fotootje.

IMG_0587

Hans op twee wielen, Edwin (helemaal vanuit Apeldoorn gekomen), Bert en Tonnie op drie wielen en Johan met zijn QuattroVelo voor kasteel Twickel.

Toen reden we door via de uitgestrekte bossen rond Beckum, Bentelo en Hengevelde naar ons rustpunt, hotel Hof van Twente. Daar had ook Marc met zijn drone zich aangesloten om te genieten van lekkere koffie en heerlijk appelgebak.

83563A74-FCE8-452D-850E-9F73DF6A8606

Eenmaal weer in of op ons stalen ros volbrachten we de rest van de tocht, grotendeels langs het Twentekanaal terug naar Bornerbroek.

De volgende Mooi Twente ligfietstocht is op zaterdag 12 mei aanstaande en vertrekt om 10:00 vanaf café de Poppe in Markelo. Hartelijk welkom voor alle ligfietsers en aanmelden is gewenst via de evenementenkalender van Ligfiets.net.

Tot slot: Voor de èchte liefhebbers van Huttenkloas is er binnenkort deze film.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s